יותר ויותר יצרני ניילון עוברים לפס ייצור מבוסס חומרים ידידותיים לסביבה. מחויבות לאיכות הסביבה נוגעת לכולנו. עוברים לשקיות מתכלות!
כולנו עוד זוכרים את שקיות הגופיה ששלפנו בקופות הסופרמרקטים והמרכולים, ובלי לחשוב פעמים העמסנו בהן את המצרכים, וגם הוספנו כמה שקיות ריקות כי תמיד טוב שיש בבית.
די, זה שייך לעבר! בראשית שנת 2017 נכנס לתוקפו חוק ששם סוף לשימוש החינמי בשקיות גופיה חד פעמיות (עובי פחות מ- 20 מיקרון) בנקודת המכירה של קמעונאים גדולים.
המהלך המבורך של המשרד להגנת הסביבה הביא אל סף התודעה הציבורית את החשיבות הרבה למחזור ולצמצום השימוש בשקיות ניילון. המסר חלחל והציבור עבר משקיות גופיה לשימוש בשקיות רב פעמיות.
אבל, אין די בחינוך צרכני כדי לפתור את הבעיה הבוערת. והבעיה בוערת, מאוד בוערת – יערות עולים באש, קרחונים נמסים ומציפים אזורי מחיה שלמים, וסערות הורסות בתים, ממיטות אסון וגובות חיי אדם.
כדי להתמודד עם הבעיה נדרש מהלך גורף שייצור סביבה נקיה ובריאה בשבילנו ולמען הדורות הבאים. מהלך כזה מחייב שיתוף פעולה מצד גורמי תעשייה רבים. וכשמדובר באינטרסים כלכליים ופוליטיים ברור לגמרי שהדרך לפתרון המיוחל עדין ארוכה.
עם זאת, במציאות המתוארת אפשר למצוא לפחות נקודת אור אחת – תעשיית הניילון. בישראל פועלים מפעלי ניילון, כחול לבן, שעברו לפס ייצור מבוסס חומרים ידידותיים לסביבה, ומייצרים שקיות גופיה מתכלות.
חוק השקיות החד פעמיות – הסטטיסטיקה
כל מי שיצא לקניות ברשת קמעונאית גדולה ושכח להביא שקיות רב פעמיות נאלץ לשלם 10 אגורות עבור כל שקית גופיה לאריזת המצרכים שקנה.
ב-1 בינואר 2017 נכנס לתוקפו חוק השקיות החד פעמיות. על פי סקר שפורסם בעיתון מעריב, בשנה שקדמה לה רכשו הרשתות הקמעונאיות הגדולות 1.75 מיליארד שקיות שנועדו לחלוקה חינם.
בשנת 2017 מכרו הרשתות 378 מיליון שקיות ללקוחות שכחניים. במילים אחרות, בשנה הראשונה לכניסת החוק לתוקפו חלה ירידה של 78.4% בשימוש בשקיות גופיה. המשמעות – בכל הנוגע למיחזור שקיות מגיע לציבור הישראלי צל"ש.
"כלובים" לאיסוף בקבוקי פלסטיק המיועדים למיחזור
מ"הכלובים" לאיסוף בקבוקי פלסטיק בנפח 1.5 – 2 ליטר אי אפשר להתעלם. הם מציצים אלינו מרכל פינה בעיר, ואם מישהו החמיץ את קיומם הוא מקבל תזכורת בתשדירי שירות אינסופיים בטלוויזיה. ולמרות זאת, בקבוקים רבים עדיין מגיעים לאשפה.
לאחרונה הוגדל התמריץ למיחזור הבקבוקים הנ"ל, והיום תקבלו 30 אג' עבור החזרתם. אז מה יצא לנו מזה: 1- סביבה נקיה יותר, 2: חיסכון – פחות כסף נזרק לפח, 3- ביי ביי כלובים לאיסוף בקבוקים!
צמצום השימוש בכליי אוכל חד פעמיים בעולם של מיחזור
פלסטיק הוא חומר סינתטי שמקורו בנפט. הפלסטיק מתפורר בתהליך איטי שיכול לקחת מאות ואף אלפי שנים, אבל הוא לא מתכלה ונעלם, אלא מחלחל למי התהום, ובסופו של דבר מזהם את הקרקע, את המזון ואת מי השתיה שלנו.
הפקת חומרי גלם פלסטיים ובהמשך מוצרי פלסטיק הם תהליכים מזהמים המשחררים לאטמוספרה גזי חממה מזיקים ופוגעים בשכבת האוזון – דבר המאיץ את התחממות כדור הארץ ומאפשר חדירה של קרני שמש המגבירות את הסכנה לחלות בסרטן העור.
השימוש בכלי אוכל מפלסטיק נפוץ מאוד בישראל, הוא נוח וחוסך הרבה טרחה. אבל, הנזק שהוא גורם מסוכן ובלתי הפיך.
בחודש אוגוסט 2021 נכנס לתוקפו היטל מס על כלים חד פעמיים שמטרתו לצמצם את השימוש בהם ולגמול את הציבור מההרגל הנפסד.
עכשיו נותר רק לחכות ולראות איך ישפיע המהלך על איכות הסביבה בה אנו חיים. שיהיה לנו בהצלחה!